Papoea’s roepen om onafhankelijkheid

Papoea’s roepen om onafhankelijkheid

Nederlands Dagblad, 10 juli 2010

JAYAPURA - Honderden bewoners van de Indonesische provincie Papua hebben de afgelopen dagen in Jayapura betoogd uit protest tegen de speciale autonome status van hun provincie. Zij eisen een gesprek met de regering over een volksraadpleging over onafhankelijkheid.

De vreedzame protestactie begon donderdag in Jayapura, de hoofdstad van de meest afgelegen en minst ontwikkelde provincie van Indonesië. De betogers hebben hun kamp opgeslagen buiten het provinciaal parlement in Jayapura. Een van de organisatoren van de actie, Beny Giay, heeft laten weten dat de betogers niet zullen vertrekken eer de regering in Jakarta naar hen heeft geluisterd.

De politie heeft gedreigd met optreden tegen de betogers. Het hoofd van politie van Jayapura, Imam Setiawan, verklaarde gisteren tegenover de Britse omroep BBC dat zijn troepen gereed waren om de demonstranten met geweld te verspreiden. Hij voegde daaraan toe dat daarbij eventueel met scherp zou worden geschoten, maar alleen als laatste middel.

De politie beschouwt de betoging inmiddels als illegaal. Volgens haar was er alleen toestemming verleend voor een vreedzame demonstratie op donderdag, de dag waarop Papoeavertegenwoordigers bij de regering in Jakarta een lijst met wensen afleverden. Volgens is de Papoeabevolking niets opgeschoten met de speciale autonome status, die de provincie in 2001 kreeg, omdat deze staus de levensstandaard van de bevolking niet heeft verbeterd.

Mensenrechtengroepen wijzen erop dat Papua bijzonder rijk is aan delfstoffen en andere natuurlijke hulpbronnen, maar dat het gebied nog altijd zeer slecht is ontwikkeld.